Στο ποδόσφαιρο, κάθε ένας από τους έντεκα ποδοσφαιριστές κάθε ομάδας παίρνει συγκεκριμένη θέση μέσα στο γήπεδο. Η κάθε ομάδα αποτελείται από ένα τερματοφύλακα και δέκα άλλους ποδοσφαιριστές οι οποίοι καταλαμβάνουν θέσεις στην άμυνα, στο κέντρο και στην επίθεση, ανάλογα με το σύστημα που παίζει κάθε ομάδα. Οι θέσεις αυτές περιγράφουν τον κύριο ρόλο των παιχτών και την περιοχή λειτουργίας τους μέσα στο γήπεδο. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του ποδοσφαίρου, οι τακτικές και τα συστήματα των ομάδων έχουν εξελιχθεί, όπως επίσης και οι θέσεις και τα καθήκοντα των θέσεων των ποδοσφαιριστών.

Η ρευστή φύση του σύγχρονου ποδοσφαίρου υποδηλώνει ότι οι θέσεις στο ποδόσφαιρο δεν μπορούν να οριστούν επίσημα όπως σε άλλα αθλήματα (ράγκμπι, αμερικανικό ποδόσφαιρο). Ακόμα κι έτσι, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται σε ένα περιορισμένο εύρος θέσεων σε όλη την καριέρα τους, δεδομένου ότι η κάθε θέση απαιτεί ένα συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων. Οι ποδοσφαιριστές που μπορούν να αγωνιστούν άνετα σε διάφορες θέσεις αναφέρονται ως πολυθεσίτες ή πολυεργαλεία.

Οι θέσεις των ποδοσφαιριστών, πέρα από τον τερματοφύλακα χωρίζονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: επιθετικοί, μέσοι και αμυντικοί. Σε κάθε κατηγορία υπάρχουν επιμέρους θέσεις που μπορεί να πάρει κάθε ποδοσφαιριστής, οι οποίες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

 

 

Κατηγορία

Θέση

Κωδικός

Τερματοφύλακας

GK

Αμυντικοί
DF

Κεντρικός αμυντικός

CB

Λίμπερο

SW

Πλάγιος αμυντικός

Αριστερός

LB

Δεξιός

RB

Αμυντικό χαφ

Αριστερό

LWB

Δεξιό

RWB

Κατηγορία

Θέση

Κωδικός

Μέσοι
MF

Κεντρικός μέσος

CM

Κεντρικός αμυντικός μέσος

DM

Κεντρικός επιθετικός μέσος

AM

Ακραίος μέσος

Αριστερός

LM

Δεξιός

RM

Επιθετικοί
FW

Κεντρικός επιθετικός

CF

Δεύτερος επιθετικός

SS

Πλάγιος επιθετικός

Αριστερός

LW

Δεξιός

RW

 

                                                                                                                                                  Πηγή